RESEPI AYAM PERCIK


Assalamualaikum...
Hari ni hari ke 15 kita berpuasa...
So macam biasa...peti ais dok penuh...nak masak la untuk encik hubby...
Agak blurr jugak sebab dah macam tak tau nak masak apa rini...
Tanya punya tanya, atas permintaan, encik hubby mintak buat ayam percik dengan sayur bayam tumis...
So skang ni nysa nak kongsi resepi ayam percik...
Walaupun tak macam dengan kat bazar ramadhan tu,tapi tetap percik...hihi
Ok,bahan yang kita perlukan adalah ..
Bahan kisar..
2 bj bawang besar
4 ulas bawang putih
Serbuk kunyit - guna kunyithidup lagi bagus sebab dapat warna kuning yang cantik
2 batang serai
Ayam nysa guna 4 ketul..cukupla encik hubby sorg...
Bahan lain...
3 sudu cili kisar - klu nk pds tmbh lagi
2 kpg asam keping
Santan  - ikut pada individu nk selemak mn ayam tu nnti...
CARA-CARA MEMBUATNYA..
** masukkan ayam + bahan kisar + cili kisar + santan dalam periuk...
Jangan buka api dulu... dah masukkan ayam semua tu baru buka api...api yang sederhana
** agak2 mendidih, masuk asam keping, garam dan gula
** masak sampai kuah jadi likat
** bila ayam separuh masak, keluarkan ayam dan panggang
** kuah yang lebih  tadi tu tuang atas ayam pabila ayam sudah masak...
Siaappp.....hidang dengn nasi panas
Bon appetite..

Followers