Meh nak share resepi kek victoria sandwich cake ..
simple dan senang ...
BASED CAKE
Vanila Kek
- Tepung gandum - 250gm
- Gula Halus - 250gm
- Marjerin Cair - 125gm
- Telur - 8 biji
- Serbuk Penaik - 1gm
- Air - 100gm
- Ovellete - 25gm
- Esen Vanila - 2tspn
Filling
- Whipping ( topping ) cream - 150ml - guna jenis value pride
- Jem strawberry / raspberry / blueberry - ikut kesesuaian
- icing sugar - 15gm
- buah-buahan segar ( strawberry , raspberry , cherries , blueberry ) - ikut kesesuaian
METHOD
vanilla cake
- cairkan mentega dan ketepikan
- campurkan kesemua bahan kecuali mentega cair dan pukul selama 8 minit
- campurkan mentega cair secara kaup balik dengan menggunakan scrraper - kaup balik sehingga hilang minyak mentega tetapi jangan terlalu lama , ia akan menyebabkan kek mengecut ( shrink )
- tuang dalam bekas acuan dan bakar pada suhu 190" selama 30-35 minit
- sejukkan
filling
- pukul topping cream hingga gebu dan bertanduk - kekal kan kelajuan 2 sahaja sehingga bertanduk ( bila terbalik tak jatuh )
- sapu layer pertama sponge cake dengan jem
- kemudian sapukan topping cream yang telah di pukul tadi
- letakkan layer kedua ke atas yang pertama
- taburkan gula aising di permukaan kek
- hiaskan dengan fresh fruits
- sedia dihidang
PETUA/TIPS
- pastikan mixer tools disejukkan ( simpan ja dalam peti ais sekejap )
- topping cream pon kena sejuk jugak
- jangan pakai tepung roti
- buah buahan masak dengan gula kalau tak nak guna jem