SET NASI AYAM MADU BAKAR ALA NYSA

Assalamualaikum
Hr ni dalam dok belek2 gambaq, terjumpa plak gambaq nasi ayam yg nysa buat time anak anak buah nysa datang ber' camping ' kat rumah nysa...ha nampak tak excited kat situ...masak tangkap gambar...verangan nak jadi blogger masakan seminit...
Walau biasa biasa ja nysa masak, alhamdulillah anak anak kata menjadi..hehe...
Ok, xreti nak cerita panjang, meh kita kongsi sikit resepi nysa...
NASI AYAM MADU BAKAR ALA NYSA
STEP PERTAMA yang perlu kita buat kot mana pun, kita kena rebus dulu ayam tu..sebab dalam setiap set nasi ayam ni, nysa guna sup sebagai pengganti air biasa....apapun,bagi settle sup dlu...
So, first sekali, rebus ayam ... jangan sampai ayam lembut hancur...rebus sampai air bertukar warna sudah sebab nanti ayam tu kita nak bakar....so xpayah risau masak ka tak ayam tu....
Ok, dh settle ayam direbus, nak masak nasi dah boleh dah...
BAHAGIAN NASI
beras - ikut sukatan berapa masing2 nak masak  ( nak elok , rendam dulu beras tu )
Sup - ikut sama banyak beras yang kita masak .. contoh, kalau guna beras 3 tin susu tu, sup tu pun 3 tin susu tu...
CARA MASAK
- basuh beras
- masuk beras dalam rice cooker
- masuk sup ikut sukatan beras tadi
- masuk bahan menumis cara bawah ni
BAHAN MENUMIS UNTUK NASI
4 sekawan
Minyak masak
Mentega ( nysa guna marjerin pelangi sebab bau lebih wangi ..anak anak pon kata bau nasi wangi)
Kulit ayam ( terpulang nak guna kulit ayam or kaki ayam or tengkuk ayam ) - nysa prefer kulit sebab nasi akan lebih berlemak .. kaki ngan tengkuk boleh guna time nak buat sup
-bawang merah - mayang
- bawang putih - mayang
- halia - slice besar2 xpa...lagi banyak lagi bau sedap
CARA MASAK
- tumis semua bahan menumis tu, pastu masuk ja dalam rice cooker tu
- kacau bagi sebati dulu
- tutup dan biar masak s3ndiri
BAHAN UNTUK PERAPAN AYAM ( AYAM YANG TELAH DIREBUS )
- minyak bijan
- kicap manis
- sos tiram
-madu
-bawang putih ( tumbuk kasar )
-halia ( tumbuk kasar )
- sedikit minyak
CARA BUAT
- perap dalam setngah jam...nysa xperap lama sebab nak makan awai..hehe..malaih nak tunggu
-bakar ayam 200c dalam 30 - 40 min
BAHAN UNTUK KICAP
- air lebihan perapan ayam tadi , masak , tambah perasa dan sup sedikit
- nak pekat , tambah tepung jagung
BAHAN UNTUK CILI
- bawang putih
-cili merah @ cili masak
- sedikit sup
- cuka ( ikut nak buh bole xbuh pon bole )
- perasa
CARA MASAK
- blend sampai hancur semua bahan diatas , masak atas api
- nak pekat, tambah tepung jagung
OK DONE..SIAP DIHIDANG...
HIDANG BERSAMA SALAD , TIMUN DAN TOMATO ...
bon appetite

Followers