PAJERI NENAS
Assalamualaikum ...
dulu nysa cukup tak reti buat pajeri nenas tapi reti makan ...
pastu sekali dah try masak di tempat keje , jadi la plak ...
meh share resepi ..
bahan tumis
4 sekawan ( tapi nysa guna kulit kayu manis ja sebab nak rasa manis dari kulit kayu manis tu )
halia - potong memanjang ( julianne )
bahan kisar
bawang merah
bawang putih
halia
udang kering
* sukatan ikut atas individu sebab nysa pun tak ikut sukatan , ni namanya men masak campak-campak
bahan tambahan
minyak untuk menumis
1 biji nenas
kerisik ( sukatan atas individu - ikut kepekatan yang diingini )
gula ( nysa guna gula merah n gula putih )
garam
santan / susu
rempah daging
cara nak masak
tumis dulu 4 sekawan tu ngan halia
( kalau nak bagi ada gigit2 bawang , mayang bawang merah n tumis sekali )
then , add on bahan kisar , masak sampai garing , not hangit .. nysa suka garing2 .. ikut individula ..
dah kekuningan , masuk rempah , masak sampai rempah tu masak ( naik minyak )
Dah tu , buh la gula dulu .. nak bagi cepat nek minyak n bertukar warna ..
dah settle , barula masukan kerisik , nenas or terung
dah nak masak , masuk santan n perasakan dengan garam ... walah siapp!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment