PAJERI NENAS


Assalamualaikum ...

dulu nysa cukup tak reti buat pajeri nenas tapi reti makan ...
pastu sekali dah try masak di tempat keje , jadi la plak ...
meh share resepi ..

bahan tumis

4 sekawan ( tapi nysa guna kulit kayu manis ja sebab nak rasa manis dari kulit kayu manis tu )
halia - potong memanjang ( julianne )

bahan kisar

bawang merah
bawang putih
halia
udang kering

* sukatan ikut atas individu sebab nysa pun tak ikut sukatan , ni namanya men masak campak-campak

bahan tambahan

minyak untuk menumis
1 biji nenas
kerisik ( sukatan atas individu - ikut kepekatan yang diingini )
gula ( nysa guna gula merah n gula putih )
garam
santan / susu
rempah daging

cara nak masak

tumis dulu 4 sekawan tu ngan halia
( kalau nak bagi ada gigit2 bawang , mayang bawang merah n tumis sekali )

then , add on bahan kisar , masak sampai garing , not hangit .. nysa suka garing2 .. ikut individula ..

dah kekuningan , masuk rempah , masak sampai rempah tu masak ( naik minyak )
Dah tu , buh la gula dulu .. nak bagi cepat nek minyak n bertukar warna ..

dah settle , barula masukan kerisik , nenas or terung

dah nak masak , masuk santan n perasakan dengan garam ... walah siapp!!


No comments:

Followers